Avem ștrand. Cum procedăm?

strandAre 7 zile. Are bazin olimpic. Are apă încălzită prin panouri solare și de trupuri. Are dușuri reci afară, calde la vestiare. Are vestiar de femei pe stânga, de bărbați pe dreapta, dulapuri cu cheie unde să-ți lași haine, geantă, ruj, perie, un waterproof și alte esențiale. Are WC cu hârtie igienică și săpun lichid de spălat pe mâini. Are iarbă, copăcei, arbuști pitici, arbuști cu flori galbene. Are salcie, the salcie. Are șezlonguri, are bănci de lemn, are o copertină. Are femei de serviciu active, harnice, strângărețe și silențioase. Are jucării plutitoare, mari, rotunde, cilindrice, hexagonale. Are o cursă cu obstacole gonflabilă, plutindă. Are bazine pentru copii, încălzite electric. Are loc de joacă pentru copii. Are loc de joacă pentru adulți și unul cu mese, scaune și răcoritoare. Are parcare de biciclete. Are bilet brățară, cu intrări multiple.

N-are/are voie nimeni să se înece. Are scaun înalt, gol de salvamar. Are priveliște. N-are ocupant. În curând. Se adună CVuri, se dau interviuri, se țin probe practice pentru fluier, tricou, șort și invidie universal municipală. Până atunci, ilegalitate.
N-are pișoare pentru M. N-are importanță. Pentru unii. Pentru mine, sigur n-are, sunt la F. O țintă desenată pe capacul ridicat de WC, ar rezolva problema.

Nare (imaginați-vă cratima) inclus în bilet dopuri pentru urechi, obloane pentru ochi și apărătoare pentru minte, pungi pentru vomă verbală, cip cu un software upgrade, quick install pentru programul Cei șapte ani de acasă: ”Cine nu face, mama lor îi curva mea!”, ”Sări, să-mi bag pula!”, ”Dă-te, mă, pulăule!”, ”Ce-am luat-o, să-mi bag pula!”, ”Să-mi bag pula în gura ta!”. Mostre. Avem concursuri de sărit cap și burtă, la întrecere. Avem trupuri și limbaj macho. Avem peste 18 ani. Avem jucăriile copiilor monopolizate. Avem frica de ei. Și nu, ei nu sunt ”colorați”.

WTF, Thug securityThug meaning?!
Lupul pază la oi. Lupul sunt (sic!) nenea mari și tari, cu veste și tricouri cu burtă, pantaloni, bocanci, toate de culoarea neagră. Lupul își face apariția, câteodată, pe marginea bazinului și-și exersează vocea suavă, liniștitoare, aducătoare de ordine pentru 25 de secunde, cu o portavoce, urlând boilor să nu mai sară cap, să nu facă baie în chiloți sau cu blugii pe ei și să elibereze jucăriile copiilor. De lup ne va scăpa salvamarul. De boi, Dumnezeu știe.

8 păreri la “Avem ștrand. Cum procedăm?

 1. Te bate soarele in cap de inebunesti mai ales in zona la copii dar ce importanta are atata timp cat s-a pus banci pe alee ca doar obosesti pana ajungi la stranduri mai trebuie sa stai jos…baltuieste apa in iarba…Te prinde ploaia nu ai unde sa te adapostesti …Este doar o singura intrare…Trebuie sa ocolesti Blajul sa ajungi sa intrii la strand mergand pe strada unde se aude vorbe frumoase de la cum ati spus oamenii colorati.Copii trebuie sa-i ducem cu walkman dat la maxim in casti ca sa nu auda injuraturile.Stau si ma intreb pana la urma ptr cine s-a cheltuit atatia bani???Ptr ce-i ce fac baie in pantaloni,fara pic de respect? Sa nu mai vorbim de ce-i 7 ani …Pana la urma nu avem ce face si merge tot la strandurile private ca doar na acolo sunt banii Dumneavoastra…Este pus la poarta un regulament de ordine dar in interior nu este cateva abțibilduri cu saritul interzis in bazine,etc…Daca vrei sa inveti un limbaj si o educatie de colorati ,cred ca ai putea sa iti faci un abonament ca doar na costul e o nimica toata…As vrea sa-i vad pe toti incepand de la Primar in jos la acest Complex facut pentru ”Blajeni”…

 2. Mă repet: nu, nu sunt ”colorați” cei pe care i-am auzit, văzut și notat vorbind ”frumos”. Văd că pe facebook asta s-a înțeles. Personal consider că români suntem toți, cu toate că unii se declară mai români sau români doar când le convine. Nu poți fi român numai cu Mihai Vitezul, Nadia și Hagi, dar cu vecinul de la IV ce-ți bagă manele la 2 noapte sau când pierde naționala în fața albanezilor, ba.
  Termenul de ”colorat” era folosit acum mai bine de o jumătate de secol, l-am împrumutat din limba engleză: colored people. Discriminatoriu, știu.
  Cei cu ”deficiențele verbale” amintite erau adulți, băieți de 18-20-22 de ani, sănătoși, în putere și cu discernământ. Că nu aveau un comportament decent, 7 ani de acasă, că lumea era a lor, că totul era a lor, că deranjau, clar. Că în fața lor nu știu să reacționez, că simt un gol, că mă simt rușinată, dezgustată, înfricoșată și perplexă, la fel de clar. Aș vrea să învăț cum să mă adresez lor, cum să găsesc o cale de comunicare. Aș vrea să cred că tinerețea le dă atitudinea de ”totul îmi aparține, e al meu și după mine potopul”. Mi-e să nu fie numai o scuză.
  Ștrandul e un bun public. Avem tendința să-l tratăm ca atare: ne batem joc de el și ne purtăm ca și când tata l-a făcut.
  Da, privații sunt o opțiune. Chiar una foarte buna. Piața e liberă. Dar nu o să fug din pădure, că am dat de uscături.
  Așa că, haideți la ștrand. Apa e bună, iarba e verde. Aduc ziare. Dialogul bate zgomotul de fond.

  • Măcar de ar pune difuzoare sa meargă un radio ceva ca sa nu mai audă copii înjurăturile din ștrand.Exista un Regulament de ordine interioară si specificat totul inclusiv de limbajul obscen si scoși afara sa nu mai deranjeze pe cei care vin sa se relaxeze.Orice aduce la provocări afara direct.Ar trebuii sa existe acest Regulament si foarte strict,altfel nu se va rezolva nimic.

 3. Nu ma abtin sa nu intervin si eu si sa te intreb daca, mergend spre Alba, ai vazut cumva deviza acestei companii de securitate? Scrie mare de tot pe un banner: In Thug We Trust…. noaptea mintii.

  • But of course we trust! De-aia ni se pare normal tot ce se petrece în jur: penalii să fie realeși primari (wtf Baia Mare), pensiile lor să fie speciale, iar noi să tăcem. Noaptea-i lungă într-adevăr, dar ”luptă, luptă si dă-i, si dă-i si luptă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.