Coincidenţe deconspirate la Blaj

p-vita-cal-649Stimaţi domni şi stimate doamne ai SMOC-ului (Serviciul Mondial de Organizare a Coincidenţelor)*,

 Cu o oarecare întârziere şi cu scuzele de rigoare, permiteţi-mi să vă urez un an nou fericit, cu toate cele bune! Nu am nici un dubiu că munca pe care o veţi întreprinde în 2013 va fi la fel de grea, dacă nu chiar mai dificilă ca cea din anul lăsat în urmă, dar ştiu că aveţi tăria şi mijloacele de a face faţă oricăror provocări.

Pentru că vine primăvara în curând, permiteţi-mi să vă fac un elogiu cu riscul de a deconspira următoarele coincidenţe pe care cu atâta har şi dăruire le-aţi organizat:

Într-o zi ca oricare alta din săptămâna ce tocmai a trecut, am deschis un site de ştiri. Mărturisesc că până acum nu mi s-a întâmplat să citesc în presa online, de fapt pe un site important de ştiri, vreun articol despre oraşul meu, Blaj. Câteodată, la un 1 Decembrie, vreun reporter având timp de transmisie şi de documentare, vorbind despre Unire, aduce vorba şi de Blaj în sintagma „Adunarea de la Blaj” sau „Blajul, unde s-a strigat prima dată Vrem să ne unim cu ţara!” Dar cum suntem încă pe timpul lui Făurar, bănuiam că nu de istorie va fi vorba. Titlul ştirii „Administratorul firmei din Blaj care ar fi vandut carne de cal etichetata ca vita, cercetat penal pentru inselaciune”** l-am citit pe nerăsuflate, înghiţind rapid rândurile fără diacritice. Nu de alta, dar eram vinovată. Tuturor cunoscuţilor, amici, colegi de muncă din alte zone, foste colege de cămin şi de facultate, la un moment dat le recomandasem, le făcusem cadou sau am împărţit împreună o friptură de vită sau nişte mici proveniţi de la o firmă cunoscută din Blaj. Vestiţii mici…cei asupra cărora am decretat cu de la mine putere că sunt cei mai buni din ţară, după ce în prealabil am degustat şi vestiţii mici de la Dăbuleni. Nod în stomac. Să fie aceeaşi firmă din Blaj unde a vândut-o moşu pe Joiană când la 80 de ani s-a hotărât că are şi el o „vrîstă” şi, după lungi consilii de familie, rugăminţi şi ameninţări mai voalate, a trebuit moşu să recunoască că nu mai poate „ca atunci când era tânăr…aşa la 73 de ani”? Pe la jumătatea articolului când am dat de numele firmei anchetate, mi-am adus aminte să înghit… nu, nu era firma pentru care îmi pusesem papilele gustative la bătaie şi reputaţia culinară în joc. De aceştia nici nu auzisem. A trebuit să întreb oamenii mai bătrâni din juru-mi ca să-mi confirme existenţa firmei din articol şi originea ei blăjeană. Apoi am fost nevoită să răspund unor emailuri şi telefoane de la cei cărora le-am dus şi/sau servit carne de vită/mici de la Blaj de la renumită firmă pe plan local, încă o dată, nu cea menţionată în articol. Cum mulţi nu m-au crezut sau mi-au chiar râs în nas, făcând glume despre cum distingem noi blăjenii între vită-cal, iepure-câine-miel sau despre cum apărem şi noi pe harta ştirilor şi cu ce subiect, am fost nevoită să invoc argumentul suprem: gramatica. „Uite, vezi, şi în titlu e folosit condiţionalul optativ ar fi vândut carne de …” Menţionez că moşu nu a deţinut cai vreodată. Îi era frică de ei, frică ce le-a transmis-o copiilor şi nepoţilor lui.

Astăzi, ieşind de la lucru, trec pe lângă două standuri cu mărţişoare plasate strategic în faţa alimentarei. Sunt mărţişoare în forma de flori, majoritatea puse în cutii roşii, tip broşă, prea puţine au şnurul cunoscut alb-roşu legat de ele. Îmi atrag atenţia cele zodiacale. Sunt dintr-un metal ce aduce a argint.  „Sunt suflate.” Îmi zice proprietara tarabei, care-şi ţine mâinile în haina-i de blană. Blană de…? îmi vine să o întreb. „Avem şi animalele din zodiacul chinezesc… Câine? Cum să n-am! Am. Ia, caută acolo… Cum nu mai am?! Stai să mă uit şi-n geamantan. Nu mai am! Dar ia un cal că poată noroc. Ălalalt nu poartă nimic, numa pureci, dar asta-ţi poartă noroc… Ia calu’ că nu ştie nimeni că nu-i câine, numa de aproape … Calu’ chiar poartă noroc!”

Stimaţi lucrători ai SMOC-ului nu vă mai spun ce am ales, că ştiţi deja.

Cu respect,

 Maria-Georgeta Sabău

 

* SMOC-ul a fost deconspirat prima dată de dl Radu Cosaşu în articolele sale din Dilema veche

** http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14280894-administratorul-firmei-din-blaj-care-vandut-carne-cal-etichetata-vita-cercetat-penal-pentru-inselaciune.htm

2 păreri la “Coincidenţe deconspirate la Blaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.