Referendum pentru revizuirea Constituției, 6-7 octombrie 2018

Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între soți un bărbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.”

Aș fi putut să stau acasă. Aș fi putut să dorm până la 8, să mă scarpin în păr încă o jumătate de oră, să mă sucesc de pe un gluteus maximus pe altu, să deschid facebook-ul zece minute să treacă o oră, să miros a ylang-ylang, să n-aerisesc că intră frigul, să mă uit pe pereți la lampa din tavan și să-mi imaginez cum un ”noi muncim, noi nu gândim” a îndrăznit să confecționeze o lampă de fier forjat vopsit în negru sub forma unui copac răsturnat cu rădăcinile în sus frunzele în jos, să mă ridic din pat cât să mă mut pe tron să-i dau cezarului ce-i al cezarului și să trag apa. Aș fi putut.

Am un somn pe care mă pot baza. Când mă dezamăgește e din vina mea: nu-l las să-și facă mendrele, dau de-o carte, descopăr tiparul, cade mărul, guvernul sau America. Recuperare grea, cu sechele și victime colaterale.
Noaptea de dinainte, întrebarea lui Moromete ”Niculae, unde mergem noi, domnule?” mi-a ținut companie.

4 ore de somn. 10 minute cu mașina, Niculae e Mărie și șade pe un scaun la catedră, în stânga președintei BESV, la școala unde a făcut cândva bețigașe, floricele, adunări și scăderi. Nu mai recunosc nimic. Buda nu e unde o știam în fundul grădinii, pe o cărare pe lângă gardul de lețe al vecinului, podeaua nu mai miroase a motorină, ci a beton prăfuit, curtea e mai mică, iarba aceeași. Membrii BESV nu mă recunosc. Mă știu, dar nu știu de unde/cum să mă ia. Se va mai întâmpla pe parcursul celor 48h.

”Observatorii sunt reprezentanți independenți, acreditați de o organizație neguvernamentală care nu susțin activitatea niciunui competitor electoral și urmăresc respectarea legislației în mod echidistant (…), desemnați de către asociații sau fundații care desfășoară activități de apărare a democrației și a drepturilor omului, acreditate de către Autoritatea Electorală Permanentă.” (Manualul Observatorului, Referendum 2018)

9/7cm, hârtie, negru pe alb, chenar linie subțire, bold, ștampilă contur ondulat albastru
denumire O.N.G., numărul acreditării, nume și prenume observator

9/7 cm bilet acreditare observator intern, întors pe toate fețele (două), strâns între degete, privit printre ochelarii de pe nas, strâmbat din nări, pufăit, aruncat înapoi, întins frumos în palmă, sucit pe toate părțile, copiat, notat datele, plimbat între mâini, confruntat cu fața de pe buletin, poză păr scurt, doamna sau domnișoara, partidul, cum adică voluntar, hai, serios, nici bani de benzină, lasă-ne-n pace, domnișoara e observator, să trăiți, am voie, numărare voturi, domnișoară vă închid aici în sală, procese-verbale, și listele suplimentare, chiar buletinele la circumscripție, nu se poate, să ne dați „bine”, Monitorizare Vot, semnal pe dealuri, internet, o cafeluță, apă, ciocolată din Elveția, mere, cozonac, nuci, plăcinte, pufuleți.

9/7cm firavi, protejați de o folie transparentă, cândva a unui certificat de înmatriculare, tăiată pe o latură să încapă și buletinul, spate în spate, fețele la exterior, agățate cu o clemă de dosarul galben, Manualul observatorului Referendum 2018,  formulare de observare A, B și C

9/7cm de hârtie m-au dus prin săli de clasă cu crucea mare de lemn pe peretele de deasupra cabinelor de vot, cu steagul de 2/1 m sub ea, urmat de stema României înrămată sub sticlă și cabine de vot cu perdele albastre, geamuri înalte cu draperii albastre, fața de masă albastră, chipuri albastre; prin săli de grădiniță cu portretele lui Slavici, Creangă, Caragiale, Eminescu, Șincai, Iorga, Maior veghind procesul de votare de desupra cabinelor; prin primării unde râsetele se auzeau de afară, de după colțul clădirii și unde buna dispoziție am confundat-o cu un grad de veselie turistică; prin subsolul unor clădiri aparținând primăriei unde mirosul era insuportabil, aerisirea și metrii pătrați infime pentru numărul de suflete din biroul electoral; prin cămine culturale în jurul cărora era strâns satul, dar nu intra nimeni, unde plictiseala era în toi, pe masă tronând doar grija cucuruzului de pe hotar și a banilor cheltuiți pe referendum.

9/7cm întâmpinați cu neîncredere, amuzament, malițiozitate, suspiciune, plictiseală, corectitudine, neștiință, pasivitate, negativism, miserupism, optimism, simpatie, amabilitate.

9/7cm de Românie la fel ca cei 238.397km

9/7cm au fost alături de mine în 6-7 octombrie, într-un periplu de-a lungul Târnavei mici (Blaj, Pănade, Cetatea de Baltă, Jidvei, Bazna), printr-o Românie care îmi joacă feste, cu care nu-mi dau seama dacă suntem prietene, colaboratori, concetățeni, dușmani, amanți sau infractori, dacă-mi vrea binele, răul sau îi e indiferent și care joacă mereu periculos împingându-mă spre marginea prăpastiei ca în ultimul moment să mă tragă înapoi: ”fraierică, ai pus botu’, am glumit”, iar după un ”ha!” să o ia de la capăt.

Au fost 841 observatori în țară. Am fost al optsutepatruzecișiunulea.
 
26 mai 2019
noiembrie 2019
iunie și decembrie 2020

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.