Sindrom Blaj

Harta BlajIncidențe: 99% din populația aflată la confluența Târnavelor, indiferent de religie, sex, etnie, miopie, rang, grad, etaj, cartier.
Factori favorizanți: ceața de pe Târnave, vinul de Jidvei, aerul de Cărbunari, apa de Sebeș și educația blăjeano-spartană.
Debut: 1252
Diagnosticare: 21-25 ani

Simptome
Mamă din Pănade, tată de loc din Biia, made in Blaj în centrul greco-catolicismului, botezată ortodox în Catedrala greco-catolică, declarată agnostic.
Cititor de ziare locale: Blăjeanul-cu și despre volei, Astra-cu și despre Eminescu, Unirea-cu și despre servicii-pierderi-diverse-aniversări-matrimoniale-decese, doctori, preoți, ghicitori, program TV.
Cireșica, Lulu, doamna cu câinii, doamna ce iubește câinii nu sunt personaje din cărți.
Cumpăr de la: Tanda&Manda (La doi pași), Ghibolu Negru (July&Aly Mixt SRL), Nonstop (Ela SRL), Aprozar (Andra Ioana SRL), Tutungerie (Marco-Expo SRL). Merg la Casa de cultură (Centrul cultural Iacob Mureșianu), Casa blăjană (FND’s pub) și aștept să gate lucrările la Cinematograf (Palatul cultural).
Mă opresc să întreb cât e ceasul, unde-i o toaletă sau câte catedrale are Blajul și primesc, după una, două întrebări clarvăzătoare ”De-a cui ești?” și ”Unde-o lucrat tată-to?”, arborele genealogic, saga familiei și situația financiară. Gratis.
Am pantofi noi cu toc, mă împiedic de-un biscuit din trotuar sus prin centru la Lupoaică și până ajung acasă în zona Gării, mama știe că am fost văzută mango ziua în amiaza mare.
Aud ”Blaj e campioana”. ”De aici a răsărit soarele românilor” sau ”Vrem să ne unim cu țara!” anacronisme.
Postesc de două ori pe săptămână, joia și duminica, cu mici.
Puntea desparte Eroilor de Barbu, podul Centru de Veza, calea ferată ‘ulimea de Hulă.
Pot traversa orașul în 3 minute cu mașina, 10 minute cu trenul Gara mare-Gara mică, 7 minute cu bicicleta, o eternitate la pas când din cinci în cinci metri mă opresc neamuri, figuri (ne)(re)cunoscute, nereușit ocolite care vor să știe de mămica, de bunica, de civilia-mi, de morți, de vii, de tot ce-i între. Întreb de mămica lor în gând.
Nu am certificat de la Damian și merg încă la vot.
Duminici liniștite când zac în pat și aleg dintr-o diversitate: slujba de la biserică, anunțurile CFR, concertul cotidian al vecinilor sau ‘opera’ manelistă de la casa de din-jos.
Apăr Câmpia, iubesc Câmpia și mă duc acolo de două ori pe an: cu ocazia Zilelor Școlii blăjene, la mici și kurtoskalacs pe fundal de muzică populară și la BlajaLive, o reuniune de liceu anuală.

În urma anamnezei, sufăr de Blaj.

Tratament recomandat: îndepărtarea de agentul cauzal.

3 păreri la “Sindrom Blaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.